Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 31

Diary Mummy : 34 minggu 4 hari.

Dupdapdupdap.

Menghitung hari. Mengikut perkiraan yang klinik kesihatan bagi tempoh mengandung adalah 40 minggu. Tapi baby dah boleh keluar bila-bila masa je. So kalau dia nak kuar awal, 36 minggu dia boleh keluar dah. Asalkan baby dapat keluar dengan sempurna dan sihat itu dah cukup buat mommy dan papa happy. So baby kena keluar ikut time ye sayang.

Betul lah org ckp. Selagi baby tak keluar, selagi tu hati mak2 ni risau. Entah. Macam2 yang dirisaukan. Sebab kita tak tahu macam mana dia kat dalam tu. Ok ke. Cuma bila tiap kali terlintas yang negatif, pesan mak cpt2 istighfar dan sentiasa yakin dengan Allah. Yup. Berkesan. Hati rasa tenang lepas tu. Hanya pada Allah ku sandarkan harapan dan doa.

Semoga Allah sentiasa pelihara kesihatan kami berdua. Semoga Allah permudahkan dan berikan ku kekuatan yang luar biasa untuk aku lahirkan si comel ini.

Bila tekap tangan atas perut, boleh rasa ada nadi yang bergetar. Getaran halus..itu tandanya aku membawa satu lagi nyawa dalam badanku ini. Kadang rasa sebak tiba2. Entah. Macam tak percaya kot nak jadi mak orang.

Bila aku tak berapa sihat, atau tak sedap badan. Aku tak kisah pasal diri aku. Yang aku kisah satu lagi nyawa dalam rahim ku ini. Sebab tu lah kalau pergi ke klinik pun, ubat yang doc tu bekalkan aku tak makan pun. Sebab aku tahu, ubat tu untuk kelegaan aku seorang je. Tak memberi kebaikan untuk si kecil ini pun. So tak payahlah makan. Bertahan sendiri je.

Diary Mummy : Trimester Ketiga Kehamilan

Bulan Ketujuh.

Masa ni dah tau dah jantina apa. Jeng jeng jeng. Excited bila beli barang2 baby. Especially baju. Comey sgt baju2 baby ni kan. Macam nak semuaaaaaaa je. Tapi sebab fikirkan nanti dia cpt membesar jadinya kami decide beli yang biasa2 je. Tidaklah semuanya yang berjenama.

Adat org jawa, bila dah masuk 7 bulan ada buat lenggang perut kan? Macam tu jugak aku. Tapi tak buat besar-besaran. Sekadar hantar makanan ke surau dan buat makan2 sikit kat rumah. Menu utama : mesti ada bubur merah dan pulut kuning. Sebab tu memang dah niat nak buat.

Masa ni jugak, sakit pinggang semua tak ada lagi. Cuma sakit bawah tulang rusuk ni pulak. Check klinik, doc cakap sebab perut dah mengembang. Aku kan kecik je orgnya. Jadinya perut tu menolak tulang rusuk. Sebab tu jadi sakit. So memang tak boleh buat apa. Kena bertahan jela. Kalau sebelum ni tidur kejap ngiring ke kiri n kanan. Tapi dah sakit ni banyak ke kanan je. Nak bangun pun agak susah. Apatah lagi bila batuk. Sakit jugaklah. Apa yang boleh buat mintak doa banyak2 ringankan kesakitan ni. Sebab aku tau sakit bersalin nanti lagi sakit daripada ni. Fuh...

Bulan kelapan.
Err pejam celik sekejapnya masa berlalu. Dan sekarang ni dalam keadaan berjaga2 jela. Time ni baby suka sangat mengeras kat dalam tu. Tak apa mommy boleh tahan ni. Biar aktif..mommy tak risau. Simptom nak asik nak terkencing je memang ada. Normal. Baju baby semua mommy dah cuci. Dah packing pun. Tinggal lagi nak tambah sikit2 je..

Barang mommy je belum ready ni ha.. huhuhu nervous la pulak!!

Wednesday, December 25

Diary Mummy : Trimester Kedua Kehamilan

Sambungan.

Bulan ke Empat.
Waktu ni hormon dah stabil seperti biasa. Makan semakin bertambah selari dengan pertambahan berat badan. Errr. Sarapan mesti cari nasi lemak kedai makcik sombong. Walaupun acik tu sombong tp sebab anak tekak punya pasal tak ku hiraukan muka makcik yg takmo senyum tu. Haha Masa ni try jugak minum susu tapi memang tak bolehlah. Soya je boleh. Tapi itupun doc nasihat jangan minum banyak2. Soya tak bagus. Mungkin ramai baby dapat kulit sensitif kot bila lahir nanti. Bila teringin je la baru aku beli.

Bulan Kelima
5 bulan telah berlalu. Yeay. Perut pun masih tak berapa nampak lagi. Masih boleh sarungkan baju kurung lagi pergi kerja. Hihi baju mengandung pun tak beli banyak sgt. Biasa-biasa je. Oh ya, bulan kelima ni time yg sesuai kalau nak scan tgk jantina. Hehe excited? Of course! First scan 3d 4d. Dah boleh nampak dah muka baby. Hehe tapi sebab masih kecik lg. Doc ckp tak berapa jelas dia encik kumbang ataupun cik bunga. So doc suruh datang balik masa 6 bulan nanti. Alhamdulillah sepanjang 5 bulan ni pun so far tak ada mslh apa2. Cuma bulan depan kena minum air gula. Ha gasak lerrrrr.. sobsobsob

Bulan keenam.
Masa ni nurse suruh minum air gula. Sebab overweight. 3.2kg. Kesian tau. Sblm preg punyalah susah nak naik even 1 kg. Tapi preg ni bukan main pulak ye naik nya. Apa nk buat. Redhooo....

Akceli minum air gula tu bagi aku boleh tahan lagi. Yg tak boleh tahan tu sebab kena puasa je. Puasa start dari jam 12 malam sampai esoknya 8 pagi. Tak boleh makan. Minum air suam je boleh. Lepas tu amik darah & minum air gula. Emm rasa air gula tu mcm air gula yang orang meniaga jual air tu ha. Ha macam tu ler. Pekat likat. Yg tak best tu kena puasa lagi 2 jam. Pehhhhh....badan aku pun dah masuk angin time tu.

Tapi kuatkan semangat jugak. Baby pun macam bagi sokongan kat mommy dia. Masa minum tu punyalah ligat dia kick kat dalam ni. Macam bersorak "go mommy go mommy!! U can do it!!" Haa...

Alhamdulillah tak ada pun kencing manis. Suka tau nurse kkia ni bg kita minum. Ishh.

Thursday, December 19

From Cameron Highlands with ♥ - Part 2

Helo.

Entry ni sambungan dari Part 1. Tak payah risau sebab ada 2 part je. Tak kuasa nak buat banyak2 part. Sebab aii bukan retis uols. Ni utk catatan sendirian je.

Ok. Bangun pagi2 semangat tuuu.. sebenarnya tidur malam pun tak lena. Sekejap sekejap terjaga. Rasa macam lama je matahari nak terbit. Mungkin keterujaan nak jalan2 tu mengatasi segalanya. Hahaha




Pemandangan dari bilik hotel after subuh. Azan berkumandang jelas sangat. Lepas tu bersiap terus nak check out. Sebab malas nak patah balik.


Malam tu dah list kan tempat mana nak dituju dahulu. Sebab ni short trip. Kalau boleh nak pergi tempat yang betul2 menarik je. Masa pun tak banyak. Nanti kalau singgah semua tempat maunya aku kena extend lagi 1mlm. Itulah idea hasben aku ni. Ish...saja la tu nak goda aku suruh cuti lagi. Eeeeee.....tak boleh2. Meroyan pulak boss aku kang. Alhamdulillah semuanya memang menarik utk dijejaki. Jom tengok!

1. CACTUS CENTRE

- Bayaran per head : RM 5.

Tempat ni tak jauh pun dari hotel. Jalan yang sama menuju ke kebun strawberi. Tempat ni besar dan banyak jugak jenis kaktus yang aku tak kenal. Sebab tak ada tulisan kt situ jenis nya apa. So tengok2, snap sini, snap sana. Dan bila sampai ke tingkat atas sekali boleh tengok pemandangan luas. Hmm nice view.

















2. BIG RED FARM STRAWBERRY

- Bayaran masuk : Percuma

Tempat ni wajib singgah ok. Sebab kami tak breakfast lagi. Dan memang plan nak breakfast sini. Ada cafe. Ingatkan turun terus cafe ke apa. Rupa2nya kena menapak naik tangga ok. Dan masa tu dalam kepala dah terdetik ni mesti tempat2 yang seterusnya pun kena mendaki! Habislah akuuu...

Ni lah menu pagi kami. Semuanya based strawberry. Memang teruja nak merasa..sebab ni lah yang ditunggu2 selama ni. Hehe




Utk waffle tu sedap jugak la. Sebab lapor kot. Cuma portionnya besar. Patutnya boleh share makan 2 org. Yang tak bestnya sebab strawbery tu masam je. Pelik jugak. Ramai yang kata manis kat atas. Tapi kitorg rasa masam je. Tipu lah korang ni! Air tu pun ok jugak. Cuma mcm muak sikit. Sebab susu. Yang hasben punya pun masam jugak. Huhu tak apa, selagi tak rasa mana kita nak tau kan..kan..

Kat sini tak boleh petik stroberi tau. Haip!! Siap mangga lagi tak bagi masuk. Kalau korang teringin nak petik kena cari kebun yang tulis 'Pick Your Own'. Kami tak teruja pun nak petik sebab dah rasa yang tadi punya masam. Pulak tu buahnya cinonet je pun. Dan mungkin sebab kami rasa strawberry Bandung lagi best dan besar! Siap boleh petik dan makan terus kt situ. Jadi kitorg boleh simpulkan --- strawberry kat sini biasa-biasa je.

3. ROSE CENTRE

- Bayaran masuk per head - RM 5

Kebun ros ni tersorok sikit. Kena masuk lorong Kea Farm. Kat sini ada macam2 jenis ros. Yang syok tengok sebab bunganya besar2. Baja apa yang dorang guna gaknya ye. Haha







4. BOH TEA PLANTATION CENTRE

- Bayaran masuk - Percuma

Ok tempat ni yg paling teringinnnnnnn sangat nak pergi. Bila tengok orang post gambo posing kt sini jeles jee.. hah.. jalan nak masuk sini dari pintu utama lebih kurang 2 km je la. Tapi kena careful. Sebab jalannya sangat kecik. Tapi bila dah masuk ke ladang tu cantik sangat view nya. Bila dah sampai ingatkan boleh park terus kat atas. Rupa2nya kena daki tangga ye uols. Mampu ker mak buyung ni panjat tangga??? Tinggi oiii... Aduiiiiiii... tapi sebab semangat tu kuat, gigih jugak ler aku mendaki satu tingkek ke tingkek yg lain. Kalau bawak org2 tua ni memang dah sah2 tak larat nak naik. Silap2 balik keyel jela terus. Nasib baik dorang ada sediakan bangku untuk berehat sekejap. Berhenti jugak ler aku. Amik napas. Phew.

Sempat pose sekeping dua. Pastu teruskan pendakian lagi. Bila dah naik atas kena lah order air. Penat ye. Pandai dorang ni. Suruh kita panjat tangga semata2, pastu beli air kt dorang ye. Peh..untung2. Kami order air teh ais & strawberry raspberry panas je. Nak makan pun tak ada yang heavy. Setakat puff dan kek jela. Tak pelah..









Dah puas tengok pemandangan. Dah puas posing marilah kita meneruskan perjalanan ke tempat lain pulak. Masa turun tu boleh pulak kaki cramp. Huhuhuhu sakitnya lahai. Hasben picit2 tekan2 sikit. Terpaksalah jalan perlahan-lahan. Huhuhu sampai bawah hasben tanya "Best tak Cameron? Nak gi lagi?" - sambil sengih-sengih. Aku pun jawab "Huhuhu tak moooo...semua pakat kena naik tangga turun tangga je. Cukuplah sekali ni je kita pi ye.."


5. CAMERON LAVENDER

- Bayaran masuk - RM 5

Hah, ni tempat baru dibuka yang mesti korang singgah bila sampai Cameron ok. Sebab taman ni cantik sangattttt.. korang pasti jatuh cinta tengok deco kat dalam ni. Meriah dengan bunga. Kat sini pun ada cafe. Boleh beli air sambil makan kek strawbery feeling2 tengok pemandangan dari atas ye. Sempat la posing manja2 gitu. Lagi satu kat sini ada burger sedap. Jangan lupa beli satu k!










6. CAMERON VALLEY

- Bayaran masuk - Percuma

Ok ni tempat yang lasstt sekali kami singgah. Kebun teh jugak. Tapi kat sini lebih landai. Kiranya lagi dekat la kalau nk tengok daun teh. Gitu.

Kat sini best sikit sebab takde tangga je. Haha parking terus dan boleh turun terus tangkap gambo. Tapi kalau perasan, kat sini daun teh lebih pekat sikit hijau nya dari boh tea. Oh ya, kat sini pun ada cafe tau untuk korang beli teh uncang/serbuk/cenderahati untuk bawak balik. Tapi aku tak beli apa2 pun. Tengok2 jelah. Banyak nau nak beli kang kembung perut dok minum teh je. Hish.

So...dah masa untuk meneruskan perjalanan balikkkkkk. Dan PapaGo jugak kami serahkan. Masa tu jam dah pukul 4.30pm. Memang kena balik sebab takmo lagi dah lalu jalan bengkok tu waktu malam. Hasben pun tak berani.

Mula2 tu ingatkan dah lalu jalan yang betul. Rupa2nya jalan tu menuju ke Tapah. Peh! Tapi hasben dengan yakin dia cakap takpa. Janji kita dapat keluar dari jalan macam ni sebelum malam. Aku? errr....cara dia cakap tu macam dah tersesat dalam hutan pulak. Risaunya lah.

Mulut pun terkumat kamit baca macam2. Dan...memang betullah kata korang. Tapah tu jalan memang menyeramkan! Dah la kecik. Bila hujan lebat memang berpotensi besar untuk tanah runtuh tiba2! Pulak tu kiri kanan macam kg org asli je semuanya. Macam seram je..macam seram je...

Separuh perjalanan boleh lagi borak2 dengan hasben. Yela kesian dia kena layan corner sorang2. Tapi lepas tu aku dah tak mampu untuk bertahan. Perut kosong dah masuk angin. Aku pegang je hp bagi dia tengok sendiri gps. Sebab aku nak muntah. Dan bila nampka je jalan lurus nk masuk ke hiway punyalah lega. Tinggal lagi nk tunggu pit stop - rnr je. Tahan..tahan..tahan..

Hasben park je kereta, aku sempat capai plastik kecik dan.....bluwekkkkk...maka terkuar la balik segala macam yg makan dr pg td. Huaaaa..

Makan sikit buat alas perut dan meneruskan perjalanan pulang dengan hati yang tenang. Eceh.