Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, September 20

Diary Mummy : Trimester Pertama Kehamilan

Ini aku nak cerita macam mana aku hadapi dari bulan pertama sampai ke bulan yang ketiga. Simptom yang aku alami. Lain orang lain kekdahnya.. I'm just sharing a part of my experience. Mana tahu boleh rujuk balik bila nanti mengandung kali kedua. Eh?

Bulan Pertama.

Waktu bulan pertama kehamilan mungkin ramai yang tak sedar dirinya hamil. Macam aku juga. Cuma yang boleh perasan, hormon tu turun naik je. Rasa lapar berpanjangan je. Sampailah yg kita rasa kita 'macam' pregnant. Masa tu dalam keadaan berjaga2 je. Tak angkat berat. Control stress. Jaga makan- tak amik makanan yang tajam macam nenas, air kelapa, air gas, dll. Tapi masa ni yang aku perasan, aku suka sangat makan ikan pekasam yang akak aku bawak dari Taiping tu. Boleh dikatakan hari2 aku goreng! Tapi, yelah nk check masih terlalu awal. Tak nak lah excited kan. So rilex aje.

Bulan Kedua.

Waktu ni memang dh confirm pregnant. Yay! Doc advise makan makanan berzat. Asid folik wajib makan. Nasihat doc, kena banyak minum susu. Huhu walaupun aku tak adalah anti susu sangat, tapi bila hormon dah bertukar ni bau susu tu pun kembang tekak la. Bab alahan pulak, aku rasa aku kurang sikit alahan ni. Muntah tu ada. Tapi aku control. Sebab aku tak nak jadi ngada2. Bila ngada2 nanti aku jugak yg susah. Nanti aku malas nk kerja dsb. So, aku try 'mindset' yang aku tak mo muntah. 'Tak mo, tak mo & tak mo'. Dan aku rasa ya. Aku punya eksperimen tu berjaya kot. Sebab setiap kali nak muntah tu memang tak terkeluar pun. Adalah 2, 3 x jugak muntah sampai rasa di tarik-tarik perut and sampai nak terkeluar anak tekak. Cuma bila dah control tu automatik boleh kurangkan dan dalam masa yang sama boleh hilangkan rasa nak kuar tu.

Mungkin korang pun boleh cuba :-
Bila rasa nk muntah, tahan dulu. Cakap dalam hati 'Jangan muntah. Tak nak muntah pls.' Lepas tu tahan nafas 3 saat dan lepas. Ulang sampai rasa ok.

Well, lain org lain caranya. Lain org lain alahan nya. Alahan tu bergantung pada diri masing2. Kita tak boleh nak agak. Tul dak? Kalau dah hari2 memang muntah sampai tak leh nak wat apa,nak wat camna lg..

Waktu bulan kedua ni aku masih lg dalam keadaan berjaga2. Tak angkat berat etc. Makanan paling aku tak suka yang masam2. Bila makan or minum benda yang masam lagi lah aku rasa loya. Yang aku makan/minum yang ada rasa manis je. Lepas tu kalau bab air, aku tak boleh langsung telan air panas. Kalau dulu aku suka buat teh o panas ke nescafe panas ke, tapi tak boleh. Nak kena sejukkan dulu dalam freezer baru boleh telan. Huhuhu Dan kadang2 aku terpaksa minum air berais sebab nak hilangkan rasa loya tu.

Waktu ni jugak, perut aku selalu pedih bila time tengah tidur. Sampai kadang2 tu memang mengganggu tidur aku. Macam2 cara yang aku try. Semua macam tak berjaya je. Ke mungkin sebab waktu ni time bulan puasa kot. Yeke?

Bulan Ketiga.

Alhamdulillah dah masuk bulan ke 3 ni, dah rasa lega sikit dah. Badan dah boleh terima. Selera makan pun bertambah. Cuma aku memang tak boleh minum susu la. Bau susu Anmum tu menyengat betul. Busuk!!! Hasben pun tak mo try apatah lagi ibu mengandung yang loya ni nk minum..eee lagi loya tekak aku. Sudahnya dalam tupperware jela ko duduk ye. Huhu

Hari tu, ada jumpa doc mintak advise dia kalau tak minum susu boleh tak bagi pil kalsium. Nasib baik dia kata boleh makan pil kalsium. Lega sikit aku dengar.. Tapi, risiko mkn pil kalsium ni sembelit ler plak. Kena la banyak minum air dan makan buah-buahan..gituu.

So far, aku dah berjaya melepasi trimester yang pertama. Alhamdulillah..so sekarang get ready untuk bertukar bulan ke bulan pula.

:')

posted from Bloggeroid

Thursday, September 5

I'm pregnant!

Lamanya aku tak menulis dalam blog. Sejak macam2 applikasi yang ada, rase2nya blog ni mcm dah semakin ketinggalan je. Yeke? Ke perasaan aku je kot. Hmm tak pela. Yang penting mulai saat ini, aku mahu yg lebih baru dan segar. Mungkin aku akan delete post lama2 yang aku rasa tak penting untuk di baca oleh bakal generasiku. Hahaha Generasi tu means -bakal anak-anak ku la. Ya, aku mahu mereka tahu tentang secebis kisah yang aku pernah lalui dan rasa. Dan aku juga mahu menitipkan kisah mahupun cerita tentang mereka. Supaya mereka tahu kasih dari seorang mak terhadap anaknya.

Ok, entry dimulai tentang kisah macam mana aku rasa aku 'macam' hamil?

Biasalah, bila kita dah bersedia nak jadi Mummy, perkara pertama kita akan calculate - Bila period aku nak sampai. Bila period aku nak sampai. Hp kita akan boleh install period calendar kan? Maka aku dgn rajinnya monitor dari situ je la.

Seminggu sebelum tu, aku tak rasa apa2 pun. Kecuali aku lapar teramat. Belum pukul 12 tghari lagi dah terketar cari makanan. Hmm. Kebetulan aku kena attend satu interview. Masa tu pulak memang lambat sangat habisnya. Memang gigil betul time tu. Mujur hasben aku pun cuti. Lepas je habis, terus ajak dia makan Ayam Penyet kt IoI Mall. Masa tu memang licin pinggan aku. Lepas tu kami pi tengok wayang. Masa dalam wayang tu akceli aku tak selesa dah. Rasa tekak payau je. Ingatkan aku sorang je rupa2nya hasben pun mcm tu jugak. Ok takpe. Jangan terlalu konfiden. Nanti frustt.


So, macam biasa. Counting hari nak period. Tunggu punya tunggu, macam ada sikit tanda hari yang sepatut period datang. Tp lepas tu tak ada dah. Ok tak apa kita tengok dulu-cakap dalam hati. Then, dalam masa yang sama rasa mcm nak muntah tapi tak terkeluar pun muntah tu. Ada la dalam 3, 4 kali.

Masuk hari ke 4 tak datang lagi period tu, aku memberanikan diri pergi farmasi. Hahaha kentalnya aku masa tu. Penuh perasaan nk tahu maka ujian pun dimulakan dengan bismillah...

Dan.. bila aku tengok macam ni.







Aku kerutkan dahi kejap. Macam ada double line. Kat instructions ni siap tulis lagi. Tapi kenapa aku punya samar bayangan je? Aku terus google. Dan, bila ramai bloggers cakap kalau double line tu memang pregnant maka aku dengan senyum lebarnya memanggil hasben untuk berkongsi kegembiraan itu bersama. Eceh.

Sukanya kami!!! Maklumlah anak pertama. Perasaan keterujaan tu memang tak dapat nak dibendung lagi. Pergi kerja senyum. Balik kerja senyum. Hai lah. Biaq pi apa orang nk kata pasal apa kami gembira sangat.

Esoknya terus ke klinik azlini untuk pengesahan. Dan ya. Aku pregnant 4 minggu masa tu. Alhamdulillah... :)

SesungguhNya Allah Maha Mendengar. Allah makbulkan doaku..

Berita gembira ni di kongsi bersama mak.. mak pun happy sangat2. Walaupun yang bakal lahir ni nanti adalah cucu yang ke 14! Hihihihi
Mungkin sebab aku anak yang bongsu kot. Manja lebih. Jadinya sayang pun lebih la sikit kan. Sebab tu mak pun teruja macam kami. Hehe

Dan doaku..Semoga Allah senantiasa melindungi diriku dan anakku sepanjang kehamilan ini dan mempermudahkan urusan untuk aku bersalin nanti. Amin..


Ps : nanti aku update tentang pengalaman kehamilan utk trimester pertama, kedua dan insyaAllah ketiga.

posted from Bloggeroid