Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, June 28

Sang pengamen

Tak ada mood.

Lemah. Lemau. Limau.

Hmph. Mood dah jadi carca marba. Tak tahu nk up kan balik macam mana. Rasa2nya jalan terbaik jap lagi aku tidur terus je. Senang sikit. Hahaha

Dalam tak ada cerita, bila dengar lagu - Aku yang dulu- aku pasti akan teringat kanak2 di bandung. Betul. Sedikit sebanyak rasa insaf tu menjelma bila tengok kedaifan mereka. Sedih. Betapa beruntungnya kanak2 kat Malaysia ni. Walaupun anak yatim, tapi ada hostel yg selesa, makanan disediakan (walaupun tak mewah mana), pelajaran cukup dan kebajikan terjaga.

Kalau tengok kanak2 kat sana, ramai yang jadi pengemis jalanan. Tapi, sebenarnya tak sesuai nk gelarkan mereka ni pengemis. Sebab, bagi aku dorang bukan mengemis. Dorang tetap berusaha berbuat sesuatu tapi dengan cara yg paling mudah. Contohnya :

1) Masa traffic jammed, ada seorang perempuan ni lap kan cermin van yang kami naik tu untuk bersihkan habuk. Bagi sesiapa yang rasa nk hulurkan duit 500rupiah pun boleh.. asalkan ada.

2) Masa tgh traffic jammed jugak, waktu tu tgh hujan renyai2. Ada 2 org budak lelaki duduk tepi jalan tgh menahan kesejukan. Bila lampu merah, dorang cepat2 berlari ke arah van (dorang tau van yang besar2 ni biasanya bwk pelancong). Korang tau x, dorang bawak apa? Dorang bawak lesung batu utk cili giling tu. Bayangkanlah lesung tu besar gila dan berat!! Diorang pikul guna kayu panjang dan letak kt bahu. Ya Allah, sebak tengok mereka. Bila tak ada yg berminat, cepat2 diorang ke tepi jalan balik untuk berteduh. Mungkin itulah hari2 yang mereka jalani..

3) Waktu kami singgah ke Kartika Sari (kedai kek) ada 2 orang budak lelaki sanggup catkan badan dorang kaler silver. Penuh satu badan berkilat. Untuk tarik perhatian pelancong la biasanya.

Biasanya dorang tak paksa kita nak bagi. Cuma kita yang tengok pasti kasihan kan. Hidup dorang tak macam kita. Hidup kita kat sini memang terlalu jauh nk dibandingkan. Anak2 kecil di Malaysia, bersyukurlah tinggal di sini. Belajarlah baik2.








Aku Yang Dulu – Tegar

TegarAku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia


Cita cita ku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang maha kuasa
Memberi jalan untuku semua
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan


Mengejar cita cita paling mulia
Membantu keluarga dirumah
Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa kuharus mencari nafkah
Tetapi aku tak berputus asa
Pasti yang kuasa memberi jalannya


Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehanMengejar cita cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman
Sekolah dulu aku gak punya biaya
Terpaksa kuharus mencari nafkah
Paling bisa bantu dengan penuh cinta

Cinta yang penuh warna


Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia
Cita cita ku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang maha kuasa
Memberi jalan untuku semua

posted from Bloggeroid

Saturday, June 1

Keluh kesah kak esah - kerja lagi.

Hola.

Minggu yg tak kena.
Minggu yg penuh dengan kekecewaan.

Aku dah start stress dengan kerja sejak increment bulan 4 hari tu. Kadang2 majikan ni mcm lah beribu riban dia naikkan gaji kita.

Baru naik sikit dah macam2 yg diorang request suruh buat. Aku ni robot ke? Sedangkan PC pun boleh jadi down apetah lagi manusia biasa macam aku.

Baru aku apply cuti 1 1/2 hari dah sibuk macam aku apply utk sebulan. Bos, sy sikit pun tak kisah kalau bos nak cuti. Lagi saya suka adalah. Kerja, memang dh namanya pun kerja, sampai bos mati pun xkan habis. Setakat bos nak cuti 2 hari tu takde masalah pun. Bos je suka pikir bukan2. Suka pikir benda tu banyak masalah. Assistant bos plak kalau bos nak tau, bila bos xde, dia lah berlagak macam bos. Macam aku ni xde wasiat keje plak time dia xda. Sentap tau. Sentap! Grrrr.

Bukan aku nak mengeluh. Tapi dorang kena paham. Aku. Walaupun xde anak lagi, tapi aku ada suami. Aku kena masak. Tanggungjawab aku untuk uruskan rumah tangga. Aku bukan macam asst bos yg ada bibik. Balik rumah dh siap masak, kemas rumah, gosok baju, basuh baju, dan paling best siap urut lagi! Aku pun bukan single mcm bos. Bukan! Aku hanya fulltime working woman DURING office hour & fulltime hsewive AFTER working hour. Aku perlu - memasak, membasuh baju, mengemas rumah, dan rutin2 harian yang lain. Tapi korang faham ker? Faham ke tidakkk??

Cakap banyak eh tulis panjang2 pun xguna. Sebab bos tak baca pun blog aku ni. Baguslah. Blog ni tukang jadi tempat luahan dan kaunter aduan aku je. Huhuhu sedih hidup. Aku nk cari kerja lain!

posted from Bloggeroid