Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, February 28

Kenali tahap kesensitivitian anda.

Helo. Hai. Hoi.

Akceli hati tengah marah. Hurm. Biasalah kan. Kadang2 aku tak kisah pun apa orang nak cakap. Tapi kalau kita rasa nak bergurau pun, kita kena tengok pada subject apa yang kita nak guraukan. Tak semua benda orang lain boleh terima.

Contoh lah, orang cakap ko gemuk. Orang tanya "Ko ni kan, pelahap betullah. Mana lah badan tak macam gajah". Ko rasa apa? Tipu lah ko cakap "aku ok je" sambil muka tersenyum manis.

Well. Manusia semua ada perasaan. Kalau ikut pendek akal maunya nak lempang org yg bercakap tu. Tapi jauhhhhhhh disudut hati ko mesti positif kan diri jugak kan. Anggap jela tu gurauan semata2. Sabar jelah...

Dan macam tu jugak aku.

Ini bukan soal gemuk. Tapi ni soal sensiviti. Sejauh mana tahap kesensitifan kita terhadap orang lain.

Nasihat aku senang je. Tak semua orang yang baru kahwin tu suka dan gembira dengan soalan uols "bila nak beranak" & "bila nak ada isi", "aku dah ada, ki bila plakk?" Giler ke apa siapa yang tak nak tu. Kalau betul2 tak nak, tu abnormal namanya. Dah terang lagi nyata, perut tu tak terbonjol maknanya belum pregnant lagi la tu. Tu pun masih nak tanya lagi.

Kalau dorang memang tak mercancang makna nya belum ada rezeki lah. Kalau pun dorang merancang kita semua tau ke apa masalah diorang? Atas sebab apa diorang planning tu. Kalau beranak ceaser pun tak ke kena merancang jugak? Tak ke doc sendiri nasihatkan korang supaya jgn preg within 2years? Tu tak planning ke namanya.

Kadang2 orang ni memang suka bertanya. Peramah lah katakan. Very the. Yang banyak bertanya ni ada yang memang ikhlas nak bertanya. Tapi ada jugak yang bertanya tu semata2 nak jadikan hot topik, bukan nya betul2 amik berat pun tapi lebih kepada kategori penyibuk.


So, dah lepas kat sini. Faham-faham jelah. Think wisely before you ask question.


Dada.




posted from Bloggeroid

Saturday, February 23

Suamiku dan hobinya.

Hobi ni dia dah start tahun lepas lagi. Tapi stop sekejap sebab masa tu tak ada geng nak fly sama2. (Masa dia stop tu legaaaa gila sebab rumah tak bersepah2 macam dalam kontena. Segala mak nenek jenis skru, sepana, playar sume ada. Dah la siap tak bagi aku sentuh. Nyampahs.)

Masuk tahun ni ingatkan kelegaan aku sampai situ je. Bff dia pulak ajak start balik. Ergh. Tak tension. Tak tension. Aku ok je. Fuh fuh fuh (take a breath deeep).

Bila ada geng, dia kena psiko. Maka bermulalah episod2 cinta dia dan bff nya. Masa barang under shipping ok lagi. Tapi bila barang dah sampai, bercinta lah mereka berdua sehingga lewat pagi. Aku pun dia pandang sebelah mata je tau. Huh. Mana taknya pukul 6 pagi baru stop buat keje2 tu. Hari bekerja pulak tu. Gila betul lelaki ni kalau dah minat ye. Kalau aku lah, mau nya pengsan sampai opis tak cukup tidur.

Rumah pun hari2 aku tengok hall ni sakit juga mata ku. Port istirehat aku dah jadi mangsa keadaan. Nak tengok meleTOP pun tak senang. Sebab nya, sambil tengok kaki terkuis skru lah, sepana lah. Paling geram bila jalan tapak kaki terlekat soletape & double tape. Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sabar jelah.

Sampai kan bila dia mintak tolong apa2, aku suruh buat perjanjian lisan - AKU JANJI supaya dia kemas lepas aku tunaikan permintaannya. Huhuhu Nasib lah nisae oit. Redha jelah.

Itu kisah masa nak setting quadcopter dia.

Bila dah siap setting aku lega sikit. Kebetulan bapa aku datang dan nak tidur rumah. So nak tak nak dia kena kemaskan jugak hall ni. Fuh....lega sesangat bila aku bangun pagi tengok clear hall aku. Happy happy.

Tapi hari ni dia outing dengan bff nak cari frame baru untuk quadcopter dia. Hati berharap agar rumah tak bersepah macam aritu lagi. Moga2...amin. (hihihi siap berdoa lagi).

Dan ini quadcopter dia yang dah siap dan mahu fly away. Err..kul 12 malam baru nak fly. Tak takut diorang berdua ni kan. Kang ada yg follow fly jugak jugak tak tahu lah. Ayook >.<










posted from Bloggeroid

BR1M dan kita.

Kalau tak nak, jangan ambil.










Jangan bising.

posted from Bloggeroid

Hari Sabtu ku

Hari ni aku bangun awal. Suamiku pun kena kerja hari ni - hafday. Bangun2 masak air dab bancuh milo secawan. Keluarkan ayam dari fridge. Belek sayur apa yang nak dimasak. Hurm. Kadang2 aku macam tu lah. Bila dah beli stok untuk seminggu, macam ada halangan (alasan je tu :p) nak masak. Hihi

Minggu lepas aku dah siap beli stok sayur untuk seminggu. Kailan, bendi, sawi, bayan dan terung. Dan satu pun aku tak masak lagi. Ee teruknya.

Ok. Hari ni, sebab nak tebus balik kesalahan tak memasak tu aku bercadang nak masak sambal tomyam terung dan kailan ikan masin.

Sambal tomyam terung tu fevret suamiku.

Gedabak gedebik gedebuk kat dapur. Pukul 11.30 aku dah siap masak!

Menu untuk hari ni :
1. Sup Ayam
2. Sambal Tomyam Terung
3. Sayur Kailan Ikan Masin
4. Sambal kicap (wajib makan dengan sup ayam)

Semuanya kurang pedas. Aku sekarang dah tak suka sangat makan pedas2. Sedang2 je kalau buat sambal pun. Tak tahu lah kenapa. Rasa perut macam tak boleh terima pulak. Sayang perut kot. Hehe

Dan menu hari ni aku rasa macam menu yang palinggggg sedap aku masak. Hihi ada masa aku masak sedap. Ada masa aku masak biasa2. Ada masa aku masak langsung tak sedap. Hahaha Yang kesian, suamiku jugeee. Sebab dia adalah mangsa untuk semua eksperimen aku. Hehehe (gelak jahat).

Hari ni tak snap gamba. Yang pasti sedap. Hihik.



posted from Bloggeroid

Sunday, February 17

Lara Lagi

Di ketika ini aku masih segar lagi menghadap laptop. Jari jemari laju menaip sambil mendengar lagu 

"Lara Lagi" 



Hanya sampai di sini sahaja
Kisah cinta kita berdua
Tiada daya selamanya
Terhenti di sini

Biar ku pujuk hati ini
Merawat rinduku sendiri
Setelah aku kau lukai
Sedangkan kau tahu

Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah
Tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu.. percayalah

Mungkin sudah suratan kita
Terpisah sebegini saja
Pasti di suatu hari nanti
Ku jejak bahagia..








p/s : peminat setia Ajek Hassan. Bila dia nak perform kat Malaysia lagi agak-agaknya kan? 

Pic : Kredit to google. 


Photobucket

Saturday, February 16

Nasi Impit dan Kuah Kacang

Hari ni mood rajin aku muncul semula. Bila rajin tu mai macam2 la aku nak buat. Kalau boleh apa ada dalam fridge tu semua nak keluarkan masak. Boleh?

Kebetulan nasi impit satu peket lagi aku tak sempat nak masak2. Rasa2nya tu belen raya puasa aritu. Hee. Tapi takpe still lagi dalam valid date k! Kacang tanah pun masih tersimpan rapi. Ikut hati nak buat lontong. Tapi preparation bahan2 tu banyak jugak la. Dengan nak goreng dulu semua. So paling mudah buat jelah kuah kacang.

Resepi? On call je. Aku ni nama je tiap tahun nolong kat dapur. Tapi bab resepi ni satu hape aku tak ingat. Aku cuma ingat cara2 nya je. Gitew.

Resipi ringkas untuk sesiapa yang berminat la ye.

1/2 kg kacang tanah
*15 tangkai cili kering
*8 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit
Segenggam udang kering (ditumbuk asing)
1 btg serai
Gula merah
Garam secukupnya
Sedikit air asam jawa
(*dikisar)

Cara-cara :-

1. Goreng kacang dengan sedikit minyak. Angkat dan sejukkan bila dah rangup. Tumbuk ikut citarasa samada nak halus mahupum kasar.

2. Tumis bahan yang di kisar hingga naik minyak dan bau. Masukkan udang kering yang di tumbuk halus.

3. Kacang di bancuh dengan air suam sedikit (agak2 ke. Kalau terlebih nanti terlalu cair).

4. Masukkan bancuhan kacang tadi. Letak gula merah, garam dan sedikit air asam jawa.

5. Kalau rasa dah ok, tutup api dan hidang.

Pagi tu aku dah siap2 masak sayur dan sambal sotong kembang. Awal jugak la kami lunch. Pukul 11.30 gitu aku dah siap masak. Cuma nasi impit dan kuah kacang aku masak belah petang. Sebab aku mengantuk. Keh23.

Dah siap masak, mudah jugak lah rupanya. So next time boleh buat lagi. ;)






Aku dapat bagi sikit je kat ibu mertuaku. Sebab dorang semua tak ada kt rumah. Pergi shopping. Kebetulan kawan2 hasben aku mai rumah. So hidang jela sekali. Kalau tak pun takkan buleh habis punya kalau kami berdua je yang makan. Tak gitu. :D

posted from Bloggeroid

Friday, February 15

Rindu bertamu

Hari sabtu yang tenang. Teringat sabtu yang lepas. Masa ni aku tengah sibuk menolong mak memasak di dapur. Kami bakar ikan pari masak lemak, masak sayur-sayuran kampung, ada sambal belacan dll. Bentang tikar di ruang tamu dan makan beramai-ramai. Di tambah pula air kelapa fresh kait depan rumah. Memang ummph!

Mak..bila call je cepat sangat tersentuh hatinya bila cakap pasal anak2. Tambah lagi bila membayangkan satu persatu anak2 mak semakin jauh. Apatah lagi kakak ketiga aku bakal berhijrah ke utaran nun. Sayu hatinya. Tapi nak buat macam mana. Ni semua lumrah kehidupan. Kalau tak amik peluang yang ada di depan mata sampai bila kita mahu di takuk lama?

Dari seorang receptionist dia dah naik pangkat ke Manager. Rezeki...rezeki buat dirinya dan anak-anak. Rezeki atas berkat doa mak selalu juga.

Hendaknya bila dah semakin jauh, kita semua bukan semakin renggang, malah semakin kuat ikatan kasih sayang antara kita adik beradik. Skype, Whatsapps, Instagram, dan Facebook tu semua dah boleh membuatkan kita dekat selalu.

Perjalananmu dah semakin jauh. Bertabahlah selalu.




xoxo.

posted from Bloggeroid

Wednesday, February 13

Family Gathering

Haluu. Bestnya dapat balik ke kampung halaman. Paling best dapat cium tangan mak, hugssss mak lama2. Mak sebak melihat kepulangan anak yang di nanti. Dengam gigih dan excited aku drive dari Puchong ke BP. Bangun sebelum Subuh lagi. Pukul 5 jami bertolak. Laju kereta ku pacu demi nak sampai kampung. Tepat jam 9 am aku sampai! Hebat ke. Boleh la. Ecececeh..


Majlis bacaan Yassin - Doa selamat - Tahlil telah pun berjalan dengan lancar. Murah rezeki kali ni. Ramai betul bagi kuih muih. Paling best ada bagi putu bambu dan putu mayam. Mmm..dapp. Tapi tak sempat nak snap. Busy loh.


Esoknya jalan2 dan makan2 di Pacific BP Mall. Makan di Ayam Kg Penyet. Sambal dan Ice Blended Espresso yang nyummy!!









Thanks yus..belanja kami makan. ;)







p/s : counting the days for our family trip. Excited-

posted from Bloggeroid

Friday, February 1

Antara dua.

Secanggih mana pun hp yang aku ada, aku masih lg perlukan laptop untuk dapat lebih kepuasan. Kepuasan dari segi nak menaip. Heh. Banyak cekadak plak. Tak bersyukur ko eh. Lempang nak?

Tapi betul r....nak update blog nak feeling2 menaip tu tak sama macam kalau kita menaip atas keyboard. Tak bestttt kan.

Setakat nak update status fb, check in foursquare, upload kt Instagram, tweet kt twitter hp memang best. Very convenient sebab kau boleh menaip sambil baring, kuak lentang, tengah drive sambil korek hidung sikit. Laptop mampu? Of cos takkk.

Jadi aku masih perlu akan kedua2 nya sekali untuk segala urusan harian peribadi aku. Heh.

posted from Bloggeroid