Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, February 18

DIY Doorgift & Idea

Bulan depan ada cuti sekolah. Bila cuti sekolah = musim kawin. Eh, kawin lagi? best best best...hihihihi (err kenapa aku yang excited?) Cerita bab persiapan perkahwinan memang seronok. Banyak je idea-idea bernas yang bertunas-tunas keluar dari minda. *ayat propa jew.


Ada yang tengah pening fikir pasal Doorgift kahwin ke? Mesti punya. Kalau ada duit banyak-banyak kalau boleh nak bagi macam-macam dan yang best2 je kan.. TAPI semuanya kena ikut kemampuan dan BAJET anda. Banyak lagi wooo nak kena fikir, bayar dan guna duit tu selain dari untuk doorgift. Ni nak bagi tips ataupun idea sikit la untuk sesapa yang tengah fikir pasal doorgift tu. Sebelum decide nak bagi apa sila buat yang ni dulu :

1. Kira anggaran tetamu jemputan

Anggaran ni penting ya. Wajib dan mesti kira. Kalau tak kira, ianya akan membuatkan anda pening kepala di saat-saat akhir. Katalah kad jemputan yang ditempah adalah 500 keping. 500 x 2 (Suami & Isteri) = 1000. Maknanya jumlah tetamu anda adalah seribu orang. So, doorgift yang mesti anda sediakan adalah 1000 juga. Sila extra kan 50 @ 100, khuatir sekiranya ramai pula tetamu yang datang sewaktu majlis tu nanti. Better kita lebihkan sikit dari tak cukup langsung kan? Jangan extra sangat pulak. Nanti banyak sangat lebih dah membazir disitu ye.

2. Sedia bajet ikut kemampuan

Bajet sentiasa perlu di ambil kira. Berapa peruntukan yang anda mahukan. Bagi yang nak bajet, boleh peruntukan sorang tetamu dalam lingkungan RM 1.50 - RM 2.00. Sekiranya tetamu 1000 x RM 1.50 = RM 1,500. Urm.. Macam aku aritu, tetamu dalam 600 so, tetapkan bajet sorang tetamu dalam RM 1.50 sahaja termasuk kos paper bag.

3. Nak bagi apa??

-Bunga Telur

Dah jadi tradisi orang melayu, kenduri kahwin kalau tak ada bunga telur tak kawin namanya. Kan? Walaupun orang cakap eish macam zaman dulu lah ko ni jah. Ala peduli apa. Lagipun  telur lebih jimat dari barang yang lain-lain. Sila angguk laju-laju tanda setuju. Bunga telur boleh buat sendiri kalau rajin, ataupun beli ready-made saja. Nak yang murah? Mydin pun boleh. Ada orang kisah ke?

-Bahulu, Muffin, Tart, Kek Coklat etc.

Yang ini boleh dapat dalam range RM 1.50 ke bawah. Lagi banyak yang kita tempah lagi banyak diskon yang mereka boleh bagi. Ada yang siap dengan kotak dan riben sekali. So, tak perlu pening-pening nak fikir letak bunga apa lah, riben apa lah unless korang yang gatal-gatal nak tambah nak bagi nampak lagi cantik kunun2 walhal sebenarnya lepas orang dapat, bunga-bunga tu semua dibuangnya. sedihhhhh... -.-'

-Lilin

Boleh bagi lilin yang ada bau. Kedai RM 2 pun boleh dapat apa. Cantik pulak tu. Siap dapat 4 ketul lagi. Pilih yang wangi-wangi sikit. Kembang kempis hidung tetamu yang datang nanti. hehehe

-Kipas tangan

Jangan bagi kipas meja pulak. Parah nanti. Boleh dapat dengan harga RM 1 untuk satu. Tambah sikit riben di hujung nya untuk nampak nice. Kelebihan kipas tangan- tetamu boleh guna on da spot masa tengah panas sebab tunggu pengantin yang lambat nooo make-up. Gituuu...

-Bekas brooch

Boleh dapat dlm range RM 2.50 ke bawah. Biasanya lagi cantik, rege pun ehemmm...lagi mahei la jah. Mak-mak orang suka la bila dapat cenggini. Boleh tambah lagi koleksi almari hiasan lagi katenye. (aku rasa lah kan, kalau almari hiasan tu tak dicipta kita ni pun tak sibuk-sibuk nak beli almari tu dengan alasan nak letak barang-barang hiasan ni ha. *kenapa aku merepek tiba-tiba pasal ni ek.abaikan.) Tapi sekarang ni, bukan takat mak orang je suka. Aku pun suka. hehe Sebab boleh letak brooch. Kan ada jugak kegunaanya di situ. Jadi, tiadalah istilah pembaziran disitu.

- Yassin

Ramai jugak yang bagi ni sekarang. Harga boleh dapat dlm range RM 1.00 - RM 2.00. Depends pada kualiti kertas tersebut. Aku suka sesangat23 bila dapat yang ni. Boleh digunakan sampai bila-bila. Yang membacanya dapat pahala, apatah lagi pemberinya. Tapi, kena jaga-jaga sikit la dengan Yassin ni. Make sure tak sepah-sepah khuatir budak-budak akan terpijak. So, be careful eh..

- Mug / Cawan

Alang-alang nak bagi, kita bagi terus mug besar. Beli di pasaraya borong Mydin boleh dapat murah. Serius. Anak buah aku kawin, dia bagi mug besar. Kos hanya RM 0.90. Dia borong 1000 terus. Ok la tu. Balik rumah kita boleh terus guna buat air milo. :)

Rasa-rasa itu je kot yang aku boleh bagi idea. Nak macam-macam lagi boleh terus je pergi ke kedai bunga berdekatan rumah anda. Sure ada barang baru yang menawan hati. Cuma aku lebih prefer bahulu. Sebab tak cair dan senang nak packing. Semut pun tak sibuk nak rasa sikit. Kos bahulu adalah jauh lebih murah dari yang lain.


Ini contoh door gift masa majlis kawin aku hari tu :


Paper bag besar untuk saudara mara dan belah lelaki. Mana kala yang kecik tu untuk semua tetamu jemputan. Isi dalam? Bahulu, gula-gula dan sarang burung. :)



Ini pula DIY paper bag. Untuk extra jemputan. Provide dalam 150 sahaja. Akceli ada tali sbg pemegangnya. Tapi tak snap rupa-rupanya. :(


 Tukang gunting- Mimiey.. Walau kaki terseliuh tetap baik hati tolong aku. 
Thanks mimiey ye.. :) 

 Gambaran dari dekat. 
Tag yang aku edit, print dan tampal sendiri.


Kesimpulannya-DIY paper bag lagi berbaloi-baloi dari beli paper bag yang RM 3.50 dapat 10 kpg. Anda boleh berjimat berganda utk paper bag!










p/s : macam aku lebih suka bagi makanan. Sebab kalau bagi macam sapu tangan, sudu garfu kecik, pasu ke apa ke, aku kurang guna benda tu. Especially cawan cinonet yang ada bunga ros ala-ala vintage tu. Nak guna pun tak bole. Sebab too small. kalau makanan, confirm masuk mulut punya...dan kenyang.. :)






Photobucket

12 comments:

  1. Drop by my blog for super cute & cheap printed paperbag and sticker. For wedding, engagement, birthday etc…

    Google: cardbymyan or click here ;)

    ReplyDelete
  2. salam .. sya nk tnya .. papew bag tuh beli dkat mna yea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. paper bag tu beli kt mydin je. Tp kat kedai bakery pun ade jual. Murah je.. ;)

      Delete
  3. salam n hye.. klaw nak template utk tQ tag tue blh x...? pelish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam n hye jugak.. ;) err alamak template tusy donlod jela wak dari pakcik google. Yg free punya..

      Delete
  4. Hi all, kalau berminat nak jadikan tasbih mini sebagai doorgift jemput2 la jenguk link ni ye. Cantik dan murah harganya. Terima Kasih
    https://www.facebook.com/doorgiftmajlis.tasbih

    ReplyDelete
  5. Salam. Saya jual peanut candy, sesuai dijadikan wedding doorgift atau apa2 occassion. Perisa barley (paling popular), coffee dan sesame. Rm25 sekilo. COD sekitar putrajaya. Boleh hubungi saya untuk harga diskaun 0195498859 reen

    ReplyDelete
  6. printed paperbag & sticker, utk doorgift etc... jom tgk blog kami :) cardbymyan.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. sye nak share kat page saya bole tak???

    ReplyDelete
  8. sticker 2 xpyh nk template bagai... guna mic words pun boleh.. janji kena kreatif ja

    ReplyDelete
  9. Salam, kt mydin ada mug putih kosong x?

    ReplyDelete
  10. Jika ade video tunjuk cara utk DIY Doorgift maka lbh baik. Senanng untk buat rujukan.

    ReplyDelete